Blog Post

Binnenmensen en binnenkoeien

Sinds kort doen we op de Betonpleats aan weidegang. Het is een prachtig gezicht wanneer de koeien in de wei staan. Het beeld wat de burger er bij heeft is een rustig grazende koe in de wei. Een koe die heerlijk ligt te herkauwen in het zonnetje of misschien zelfs het beeld van een koe met een kalfje samen in de wei. Ik zal zeker niet ontkennen dat het een prachtig gezicht is. De vraag is echter, doen we het voor de koe óf doen we het voor de burger?

Op de Betonpleats lopen de koeien nu een aantal maanden in de wei. Vanzelfsprekend moesten de koeien er eerst erg aan wennen. Normaal gesproken waren de koeien altijd in de stal, nu moesten ze opeens naar buiten. Een hele omschakeling voor gewoontedieren! We lieten de koeien er dan ook rustig aan wennen.

Hoe zeer de koeien inmiddels gewend zijn, ze hebben het nog steeds niet naar hun zin. Misschien is dat zelfs nog een understatement. De koeien dringen om weer naar binnen te kunnen. Na een uurtje in de wei staan ze alweer voor het dichte hek in de stal. Laat ik het understatement even ophelderen: de koeien vinden het vreselijk in de wei!

Wellicht is dit voor sommigen een schrikbarende conclusie. Maar geef de koeien eens ongelijk? De (mega)stallen van tegenwoordig zijn van alle gemakken voorzien, de koeien beschikken over alle comfort die ze zich maar kunnen wensen. Elk moment van de dag zijn ze voorzien van vers voer, ze kunnen liggen op heerlijke matrassen en op warme dagen is er voldoende ventilatie in de stal.

Na deze luxe in de stal is het weiland een groot verschil! In plaats van vers en veelzijdig voer in de stal, moeten ze op zoek naar lekker gras in het weiland. In plaats van de heerlijke matrassen in de stal, liggen ze in het weiland op de harde grond. Dan heb ik het nog niet eens gehad over het weer! Koeien houden niet van warmte, maar regen hebben ze ook een hekel aan.

We zouden natuurlijk kunnen zeggen dat we op de Betonpleats alleen maar binnenkoeien hebben. Dieren en mensen worden altijd graag met elkaar vergeleken. Er zijn ook mensen die liever binnen zijn of mensen die juist liever buiten zijn. Ik houd niet van de vergelijking van mens met dier en ook in dit geval vind ik deze vergelijking niet passend.

Nu zou ik graag willen weten wat de reden is van de koe in de wei? Laten we met z’n allen niet naïef zijn! Mocht er iemand zijn die zich niet in dit verhaal kan vinden dan wil ik die van harte uitnodigen op de Betonpleats. Ik zou dan graag willen laten zien hoe gelukkig onze koe in de stal is! U bent welkom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *